Assalammualaikum semua nyer...
Hari ni aku nak berkongsi 2 resepi yang special buat tatapan anda semua.. resepi ni di beri name.. PARI BAKAR & AIR ASAM TERANGKAT....ngape terangkat...ha...anda cuba sendiri..baru anda tau ngape di panggil......
air asam terangkat..<p>
Makanan ni kesukaan kami sekuarge.... rase-rasenye..takyahler aku berceriter ngan panjang lebar..aper kate...kita terus ajer ker bahan-bahannya:(tapi...sebelom tu..aku nak mintak maaf bebanyak ler kat kamu...pasai...gambar masakannyer takder..hanyer resepi.. semata-mata...)....jom kiter mulakan....
BAHAN UNTUK IKAN PARI & CARE-CARE MENYEDIEKANNYER:
3 POTONG IKAN PARI(dibersihkan terlebih dahulu..dan direndam ngan asam garam)
*bior ilang hanyirnyer*
2 sudu serbuk kunyit
sedikit garam,lade sulah..
(kunyit,garam dan lader sulah digaul ngan ikan pari tersebut..biorkan 10 minit..kemudian bolehler di bakar..biar sampai masak..)
BAHAN UNTUK BUAT AIR ASAM TERANGKAT:
2 labu bawang besor(dihiris)
30 biji cili api(dihiris...pader yang suker pedas..leh lebihkan lader lai)
1 cawan air asam jawe
2 biji lader merah(dihiris)
,garam dan pak aji...
(campurkan kesemua bahan..macam kita buat air asam biasa..cuma kesemua bahan ni akan di masak 5 minit terlebih dahulu...supaya rasenye akan sebati diantara satu sama lain)..
bila dah siap semuanye..bolehlah dihidangkan dan dimakan ngan nasi putih atau nasi lemak..
JANGAN LOPER MENCOBER YER....
Nasi Goreng Bawang Putih Krup Krap sedap sangat!
-
Assalamualaikum semua. Alhamdulillah baru nak post menu weekend aritu iaitu
Nasi Goreng Bawang Putih Krup Krap yg sgt marbeles rasanya. Resepi ni
diambi...
5 hari yang lalu
0 ulasan:
Catat Ulasan