"
Amacam.. suka tak.. ngan teddy bear nie... ??? sedap oo.. kalau dapat peluk... tapi... teman suka lai gambar bawah nie... yang nie memang sesuai sangat untuk di peluk... nak tau apa... lihat bawah.....
tapi.. sebelum 2.. kena scrollah dulu.. hahhahah
"
"
"
"
"
ha.. inilah dianya.. teman baikku..
Si belang yang beriman..
Amacam... ader berani???? hehehheheh...
Jom kiter mulakan .. Pagi nie teman nak kongsikan resepi kek yang dibuat petang semalam..
Kek Vanilla (teman guna esen je..) & Pisang Asam.. sebelum tu.. meh kiter tengok dulu.. hasilnya...
Tara...........inilah roper
Kek Vanilla & Pisang Asam..
&lagi gambo kek nie
(bekas nie memang ader dalam simpanan)
Bahan2nya:
2 cawan Tepung gandum *(tepung kek pun boleh.. +serbuk penaik je)
1 sudu teh baking powder *
1/2 sudu teh soda bikarbonat *
3 biji pisang asam( dilenyek & diblender sekali ngan telur kuning)
1 cawan gula( kalau nak kurangkan pun boleh)
3 sudu susu pekat
1 cawan margerin/planta
4 biji telur( kuning dan putih diasingkan dulu)
1/2 cawan air panas mendidih
sedikit garam & esen vanilla..
cara2nya:
panaskan oven(kalau sape ader oven lah).. macam teman.. bekas bingka tu teman griskan ngan margerin & di taburkan sedikit tepung... panaskan dengan api dapoq paling kecil..
(step 1) ..Bahan yang bertanda(*) diayak bersama... ketepikan...
(step 2)kuning telur ,1/3 gula ,margerin serta sedikit garam diblender dulu sehingga kembang.. bila dah kembang .. adunan tadi, masukkan pula pisang yang di lenyek... blend dalam 1 minit sehingga semuanya sebati.. selepas semuanya sebati...campurkan bahan nie ke dalam mangkuk adunan yang dah sedia ader esen vanilla..
(step 3)blender pula telur putih & lebihan gula serta susu pekat tadi sehingga kembang dan gebu...
(step4) masukkan tepung yang dia ayak tadi sedikit demi sedikit berselang seli ngan adunan (step3) tadi ke dalam step2.. gaul sehingga sebati( gaul ikut lawan arah jam yer.. guna senduk kayu)... & step last sekali... masukan air panas tadi sedikit demi sedikit... ( supaya jangan cair sangat... biar dila kiter cedok adunan tu.. molek aje.. tak putus2..)lepas tu.. masuk ke dalam bekas /loyang pembakar & bakar selama 45 minit/ sehingga masak.. kalau nak tahu masak atau tak.. cucuk ngan lidi.. kalau keluar licin je.. dah masak lah 2.. nah.. senangkan...
selamat mencuba.. rasa kek nie.. memang tak terasa sangat pisangnya.. hehhehehe
0 ulasan:
Catat Ulasan