Yang setia berkunjung

KUIH CUCUR BADAK TEMAN & KAK PIAH..

Selasa, 9 Mac 2010


Ini ler ropernya cucur badak yang
teman & kak piah buat ....


lagi gambo cucur badak
(tapi yang nie atasnya tak letak udang)

Assalammualaikum semua... kome tengah buat per tu??? teman baru jer lepas buat sarapan petang.. hari nie kak piah  teringin nor nak makan cucur badak.. biasalah.. tekak orang ngandung.. lai satu katanya dah lama tak makan.. jadi diajaknya teman buat kuih nie.. apa lagi.. ader gang.. leh buat sama2...
oklah.. aper kater teman kongsikan resepi cucur badak versi orang kampung teman... layannn

Bahan utama:
2 biji keledek merah(kuning pun boleh)
*direbus sampai empuk.. kemudian toskan dan di lecek *
tepung gandum secukupnya
(kalau nak tokok sedikit tepung ubi pun boleh)
* satukan kedua -dua bahan ini,dan uli sehingga menjadi doh( yang paling elok.. tak melekat kat tangan bila nak mengentel nanti)

Bahan inti:
8 batang serai(dihiris)*
11/2 peket udang kering*
1/2 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
,sedikit kunyit serbuk*
(yang bertanda * mesti ditumbuk lumat sikit)
1 biji kelapa parut( yang putih)
1 senduk cili kering
(yang di blender..kalau nak pedas leh tambahkan sikit lai)
gula dan garam sedikit
minyak masak sedikit untuk menumis

Cara-caranya masak intinya:
1) Tuangkan sedikit minyak ke dalam kuali... kemudian tumiskan bahan yang di tumbuk tadi sehingga naik bau/garing sedikit.. bila dah garing, masukkan cili blender tadi dan masak hingga rempah tadi sebati..

2) kemudian bolehlah di masukkan kelapa putih ,garam & gula..  gaulkan hingga sebati dan biarkan inti tadi masak..Agak-agak intinya dah betul-betul masak,cukup rasa.. tutup api dan biarkan sejuk seketika..

Cara membuatnya:
*sama cam kiter buat kuih karipap.. cuma yang ini kiter bentukkan bulat dan leperkan sedikit.. taruh udang di atasnya..
buat sampai adunan keledek tadi habis... lepas kesemua adunan keledek tadi habis.. boleh lah di goreng ... sentiasa balik-balikan semasa mengorengnya agar tak mengerutu... bila dah nampak garing.. leh lah diangkat dan dihidangkan dengan air teh o panas...( aper2 air pun boleh)

SELAMAT MENCOBER... OPSS.. LUPA PULAK.. KALAU ADER LEBIHAN INTI TADI.. LEHLAH DISIMPAN DI DALAM PETI AIS..MANALAH TAHU KOME NAK BUAT PULUT PANGGANG PULAK ATAU PULUT INTI... KAN TAK PAYAH BUAT INTI LAGI..

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cute Kan...hehehhe

Aunty Yong Ipin Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino