Yang setia berkunjung

BETIK GORENG DENGAN UDANG

Khamis, 10 September 2009

Bahan-bahannya;
1 biji betik muda atau yang separuh masak
(dibuang kulit dan diracik sederhana halus)
10 ekor udang(dibuang kulit)
15 biji cili api(lebih pun takpe pada yang suka pedas)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 ekor ikan bilis
sedikit minyak masak
sedikit belacan
perasa,garam dan air

cara menyediakannya;
Betik yang diracik tadi digaulkan dengan sedikit garam,biarkan seketika.
sementara itu belacan,bwg merah,bwg putih,cili api dan ikan bilis ditumbuk,
panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan garing sedikit..apabila sudah garing masukkan udang..masak selama 5 minit,kemudian barulah dimasukkan betik tadi, serbuk perasa dan air sedikit..masak sehingga betik tu empuk..pada yang suka berkuah bolehlah menambah air lebih sikit. selamat mencuba..

(resepi ni resepi orang tua dulu2..)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cute Kan...hehehhe

Aunty Yong Ipin Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino