Yang setia berkunjung

KUIH KASWI/KUIH LOYANG GULA MERAH

Khamis, 15 Oktober 2009

Assalammualaikum..dan selamat pagi semua...tengah wat per tu???
pagi ni aku nak berkongsi resepi kuih kaswi/kuih loyang gula merah..
kuih kaswi ni boleh dihidangkan pada waktu pagi ataupun waktu minum petang..
Di bawah ni aku ader sertakan sekali gambo kuih kaswi yang aku buat tepat kul 10.45 minit pagi semalam..
jom kiter minum dulu....
nyam..nyam...nak sikit ??????

inilah rope kuih kaswi yang aku buat dan dah siap
potong dan sedia untuk dimakan...
gambo kuih kaswi..1
gambo kuih kaswi.2
(masa ngambik gambo ni...kuih kaswi ni tinggal 6 keping jer..
yang lain dah kena ngap ngan....hmmm ketua geng belang dirimba...
hehehhee..jangan marah yer mak.....)

RESEPI KUIH KASWI:
1cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecil kapur(yang dicairkan)
air secukupnya
Bahan untuk masak air gulanye:
1/2 cawan gula merah
2 sudu gula pasir
1/2 cawan air
kelapa parut(putih)yang dikukus dulu..

cara-caranye:
gula merah,gula pasir dan air disatukan dan didihkan sehingga larut gulanye..
apabila semuanye dah larut...bolehlah dipadamkan api dan ..tapis air gula tersebut..
*satukan kesemua adunan diatas kecuali..kelapa yang dikukus tadi..kacau sehingga sebati dan jangan bergentel adunan tadi..oh yer lupa pulak nak cakap...kalau anda ader menggunakan tepung beras..adunan haruslah cair yak ni kalau kita cedok adunan tersebut...dia tak melekat pada senduk tadi...tapi kalau anda menggunakan tepung gandum semata-mata...pastikan adunan anda tadi pekat sikit..ok..bila dah siap...masukkan ke dalam loyang dan bolehlah di kukus...kukus selama 1 jam ataupun sampai betu-betul masak...

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cute Kan...hehehhe

Aunty Yong Ipin Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino