Yang setia berkunjung

IKAN PARI BAKAR& AIR ASAM TERANGKAT....

Rabu, 14 Oktober 2009

Assalammualaikum semua nyer...
Hari ni aku nak berkongsi 2 resepi yang special buat tatapan anda semua.. resepi ni di beri name.. PARI BAKAR & AIR ASAM TERANGKAT....ngape terangkat...ha...anda cuba sendiri..baru anda tau ngape di panggil......
air asam terangkat..<p>
Makanan ni kesukaan kami sekuarge.... rase-rasenye..takyahler aku berceriter ngan panjang lebar..aper kate...kita terus ajer ker bahan-bahannya:(tapi...sebelom tu..aku nak mintak maaf bebanyak ler kat kamu...pasai...gambar masakannyer takder..hanyer resepi.. semata-mata...)....jom kiter mulakan....

BAHAN UNTUK IKAN PARI & CARE-CARE MENYEDIEKANNYER:
3 POTONG IKAN PARI(dibersihkan terlebih dahulu..dan direndam ngan asam garam)
*bior ilang hanyirnyer*
2 sudu serbuk kunyit
sedikit garam,lade sulah..
(kunyit,garam dan lader sulah digaul ngan ikan pari tersebut..biorkan 10 minit..kemudian bolehler di bakar..biar sampai masak..)

BAHAN UNTUK BUAT AIR ASAM TERANGKAT:
2 labu bawang besor(dihiris)
30 biji cili api(dihiris...pader yang suker pedas..leh lebihkan lader lai)
1 cawan air asam jawe
2 biji lader merah(dihiris)
,garam dan pak aji...
(campurkan kesemua bahan..macam kita buat air asam biasa..cuma kesemua bahan ni akan di masak 5 minit terlebih dahulu...supaya rasenye akan sebati diantara satu sama lain)..
bila dah siap semuanye..bolehlah dihidangkan dan dimakan ngan nasi putih atau nasi lemak..

JANGAN LOPER MENCOBER YER....

0 ulasan:

Catat Ulasan

Cute Kan...hehehhe

Aunty Yong Ipin Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino