Assalammualaikum semua... apa khabar kome semua tengahari nie??? sihat??? pada kome yang tengah berkeroje dah makan tengahari??? ..banyak no teman punya soalan.. apa-apa pun teman ucapkan pada kome semua semoga hari ini menceriakan hidup kome semua.. dan yang paling penting sekali.. SIHAT sentiasa hendaknya,,,..Aminnn...
Oklah semenjak seminggu yang lalu.. blog nie rasanya dah naik bersawang..bukan aper.. kalau tuan umahnyer sendiri tak berapa sihat.. so nak ngadap pc nie ader terbatas sikit.. nak buat keroje pun tergendala... bayangkan...
Tapi...jangan tak tau..diam-diam teman,berisi tau kat umah.. bukan berisi ader baby (yang nie mungkin 2,3 bulan lagi.. hehehheh..usaha beb kena lebih..),tapi berisi dengan resepi baru dipelajari.. hehehhe.. sampai poning kepala mak mertua teman.. mana taknyer.. ader ajer kuih atau masakan yang nak teman buatkan..
salah 3 daripada 5 jenis kuih atau manisan yang teman buatkan ialah..tengok bawah..
Lengkong pandan..macam nie ler ropernyer..
Bahan-bahanya senang jer:
agar2..
gula(ikut suka)
santan pekat
teloq
air daun pandan
pewarna sikit.(jika nak lebih kaler..)
*Caranya..sama macam kiter buat lengkong ynag lain..cuma perlu tambahkan telor jer & kacau... sampai likat,pekat berkilat..
tapi bukan berkilat macam kepala botak yer..*hehhehe
(c/p jer gambor nie..hehheh)
Bahan-bahanya ialah:
11/2 gm tepung gandum
3/4 cawan gula halus
1/2 cawan susu tepung (tapi teman tak gunakan )
1/2 s/kecil garam
1/2 paket yeast maripan
air suam
susu cair/susu pekat..
telur kalau ndak..
Cara-caranya:
1.Gaul semua bahan kering dalam mangkuk besar.
2. Masukkan semua bahan basah dan gaulkan rata.
3. Uli sehingga tak ada tepung melekat ditangan.
4. Tutupkan dengan kain lembab sehingga naik 2 kali ganda.
5. Bila dah nampak naik, tumbukkan supaya angin keluar dan uli sekali lagi.
6. Bahagikan adunan kepada bebola kecil dan canaikan.
7. Terapkan mengikut saiz donut yg dikehendakki.
8. Biarkan adunan naik sekali lagi.
9. Panaskan minyak dan gorengkan dengan api yg sederhana.
APAM BALIK
(c/p jer gambo nie..)
Bahan A:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula2 cawan tepung gandum
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
Bahan B:
2 cawan susu segar [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
1/2 cawan minyak
2 biji telur
Bahan C:
kacang tanah tumbuk
jagung cream
Cara-caranya:
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan kacang tanah atau jagung.
7. Lipat dan hidangkan.
* tapi memang gebu.. sekeping apam balik nie boleh buatkan teman kenyang sampai kul 3 petang.. tak caya.. cubelah.. *
oklah.. lagi 2 resepi lai.. teman akan postingkan petang sikit.. nak layan suami makan n pergi keroje.. kome nak tahu resepi aper... jap... jer lai... terbaru punya resepi..sendiri.. ..heheheheh
0 ulasan:
Catat Ulasan